Digitaalisten yhteistyön työkalujen nopeaa leviämistä Covid-pandemian aikana on ollut mielenkiintoista seurata ja kokea. Digitaalisesti natiiveille organisaatioille suurin muutos tapahtui työympäristössä. Kotitoimistosta ja etätyöstä tuli tavallista. Jaloissa pyörivistä lapsista saattoi koitua paljonkin haasteita. Perustyöskentelytapa ja käytetyt työkalut pysyivät kuitenkin samoina. Monille digitaaliseksi muuttuminen yhdessä yössä oli kuitenkin valtava ponnistus ja todellinen oppimisharppaus.
Hybridityö on nyt uusi normaalitapa. Emme voi pysäyttää sitä, joten meidän on pakko omaksua se. Myös hybridikokouksista on tullut uusi normaali. Ennen pandemiaa toimistossa työskentelevät ihmiset olivat etulyöntiasemassa kotona työskenteleviin verrattuna, mutta pandemian aikana tilanne tasoittui. Miten tuemme tasapuolisesti kaikkia kokousosallistujia, kun jotkut osallistuvat kokouksiin toimistossa ja toiset etänä?
Hybridityöskentely on tullut jäädäkseen, mutta tuottavuuteen kohdistuu vainoharhaisuutta.
Huomaamme, että joustavuus siinä, miten, milloin ja missä ihmiset työskentelevät, on parantunut. Johtajien ja työntekijöiden asenteen ja toiveiden väliltä löytyy kuitenkin ristiriita: Työntekijät ovat ottaneet joustavan työn vastaan, ja johtajat kaipaavat paluuta toimistoon.
Luottamuskuilu työntekijöiden ja johtajien välillä on valtava. Syyskuussa 2022 julkaistun Work Trend Index -indeksin mukaan (20 000 vastaajaa 11 maasta) 87 prosenttia työntekijöistä ilmoittaa olevansa tuottavia työssään, kun taas 12 prosenttia johtajista sanoo luottavansa täysin siihen, että heidän tiiminsä on tuottava.
Jos hybridityö on vain työtä, teemmekö sitä väärin? Mistä johtajien epäluottamus kumpuaa?
Sen sijaan, että olisin vain liittynyt niihin, jotka ihmettelevät dramaattisia lukuja, halusin tehdä jotain toisin. Halusin kaivaa perimmäisiä syitä, miksi johtajat ovat menettäneet luottamuksensa omiin työntekijöihinsä ja samalla itseensä? Päädyin eläytymään johtajan näkökulmaan ensin vaikka perinteinen lähestymistapa on asettaa työntekijä keskiöön. Ajattelin, että koska isossa kuvassa myös johtajuuden on sopeuduttava ja muututtava, ongelmaa on tarkasteltava myös johtajan näkökulmasta.
Tästä yleismaailmallisesta tuottavuusparanoiasta esitän seuraavat 7 hypoteesia:
NÄKYVYYS. En näe TYÖTÄ. Näkeminen on uskomista. WYSIWYG
MITATTAVUUS. En voi enää mitata työtä / edistymistä.
VASTUULLISUUS. Ihmiset eivät kanna vastuuta.
TILANNETIETOISUUS. En tiedä, mitä tapahtuu ja mikä yleinen mieliala on.
MOMENTUM. En saa innostettua ihmisiä ryhtymään toimeen kokouksissa.
PÄÄTÖKSET. Päätöksenteko on lamaantunut liian monen sidosryhmän ja monimutkaisuuden vuoksi.
OPPIMINEN. Emme pysty oppimaan tarpeeksi nopeasti, koska palautekehä puuttuu.
Johtajana tehtäväsi on tehdä työstä näkyvää, mitattavaa, johdettavaa ja vaikuttavaa. Avoimuus ja työprosessien avoin dokumentointi tekevät kaikesta näkyvää. Näkyvyys meneillään olevista asioista auttaa meitä saavuttamaan tilannetietoisuuden ja mahdollistaa mittaamisen. Mittaaminen auttaa meitä näkemään, mitä toimintoja priorisoimme, ja mahdollistaa johtamisen. Johtaminen mahdollistaa vaikuttavuuden ja luo arvoa.
No, onko olemassa ratkaisuja? Kyllä, tietenkin. Onko ratkaisu digitaalisissa välineissä? No, kyllä ja ei.
Kyllä, koska me kaikki ymmärrämme, että monipaikkaisuus, hybridityö, eri aikavyöhykkeet ja muut modernin työn piirteet edellyttävät meiltä digitaalisten viestintävälineiden käyttöä. Nykyisessä ja tulevassa ympäristö-, politiikka- ja talousilmapiirissä kaikkien mahdollisuudet kokoontua yhteen ovat vähissä.
Miksi siis tarvitsemme digitaalista johtajuutta ja uusia välineitä? Hybridityö on tullut jäädäkseen, ja osa tiimistä työskentelee etänä. Lisäksi yhteydenpito heikkenee entisestään: Työntekijät tuntevat itsensä vähemmän osaksi yritystä ja vähemmän sitoutuneiksi, kun he työskentelevät etänä. Työntekijäkokemus ja sitouttaminen ovat kriittisiä tekijöitä yrityksen menestyksen ja työntekijöiden pitämisen kannalta. Ja jotta tässä jotenkin onnistutaan, ollaan tuottavia ja vaikutetaan, tarvitaan loistavaa johtajuutta, joka nykyään merkitsee myös digijohtamista. ”Lattialla käveleminen” ja tiimille puhuminen ei enää tavoita kaikkia.
Toisaalta: Ei, koska työkalu ei ratkaise tätä yksinään. Johtajuuden on sopeuduttava myös systeemisellä tasolla. Työn on sopeuduttava, ja tarvitaan joustavuutta. Tuottavuuskuilun umpeen kurominen tarkoittaa myös kulttuurista muutosta. Läpinäkyvyyden lisääminen on myös asennemuutos. Niin on myös mittaamisen hyväksyminen.
Jos haluat menestyä hybridityössä, rakenna luottamuksen ja joustavuuden kulttuuri.
Yksi Fingertipin keskeisistä viesteistä on keskittyä hyvän sosiaalisen päätöksentekokulttuurin luomiseen, sillä se on keskeistä luottamuksen ja tuottavuuden kannalta.
Yli 10 vuoden kokemus erimuotoisten ja -kokoisten johtamisprosessien digitalisoinnista: yritysstrategian toteuttamisesta, startup-yritysten operatiivisen johtamisen käytännöistä, sosiaalisesta päätöksenteosta, kulttuurin muutoksesta – on tehnyt Fingertipistä todellisen modernin työn edelläkävijän.
Ensimmäinen matkamme oli Salesforce.com-alustalla, jossa ajatuksena oli tuoda päätöksenteko ja johtaminen mahdollisimman lähelle asiakasta. Kun työ siirtyi maailmanlaajuisesti verkkoon hetkessä, etätyön johtamishaasteiden ratkaisemisen tukeminen oli meille luonnollinen seuraava askel. Siirryimme käyttämään Microsoft Teamsia, josta tuli hybridityön voittaja-alusta, jonka ytimessä on hyvä yhteistyö, viestintä ja sitoutuminen.
Nykyään Fingertip on modernin hybridijohtamisteknologian edelläkävijä. Alustamme avulla johtajat voivat päättää, tavata, suunnitella ja suorittaa työnsä nopeasti ja läpinäkyvästi. Se mahdollistaa ennennäkemättömien mittasuhteiden yhteistyön missä ja milloin tahansa, ja tarjoaa organisaatioille tilannekuvan, jota ne tarvitsevat luodakseen voittavan strategian neljännessä teollisessa vallankumouksessa.
Uusi Fingertip on Microsoft Teams laajennus, joka integroituu saumattomasti tähän äärimmäisen suosittuun alustaan, jotta jokaisesta työpäivästä saadaan enemmän irti.
Yhdessä Microsoft Teamsin ja Power Appsin kanssa Fingertip tarjoaa vahvan ja turvallisen alustan digitaalisten johtamistaitojen parantamiseen vastuullisemman päätöksenteon, läpinäkyvän tavoitteenasettelun, yhteisöllisen ja tehokkaan kokoushallinnan, strategisen suunnittelun ja kokonaisnäkymän avulla – kaikki Fingertipin avulla. Haluamme auttaa organisaatioita ratkaisemaan neljännen teollisen vallankumouksen haasteet!
PS. Slushissa esittelimme Fingertip for Teamsin yhdessä Microsoftin kanssa. Jaakko Pellosniemi jakoi lavan Microsoftin Kalle Saarikannon kanssa puhuakseen hybridijohtamisesta. Siellä Jaakko esitteli 7 hypoteesia johtajan tuottavuusparanoiaan ja häntä pyydettiin kirjoittamaan myös tämä blogiartikkeli.